10-02-2023

Artist in Residence: Jefta Tanate en Matilde Tommasini

Jefta Tanate sluit zijn residentie af bij SHIFFT Utrecht met een studiopresentatie.

 

‘Even onions don’t make me cry’ is een samenwerking tussen Matilde Tommasini en Jefta Tanata. De residentie onderzoekt in hoeverre je een muur om je heen moet bouwen om jezelf in deze maatschappij staande te houden. Wanneer en hoe heb je kwetsbaarheid nodig? Door levenservaring creëren we een systeem voor onszelf. Soms werkt dat systeem, en soms niet.

Het duet is een ontmoeting tussen twee van die systemen die beiden niet meer houdbaar zijn. Ze onderzoeken hoeveel kwetsbaarheid nodig is om die patronen te overwinnen en om hun relatie opnieuw in te richten. De vraag die zij stellen luidt: hoeveel lagen van ‘onze uien’ kunnen we afpellen? En in hoeverre moeten we dat doen om de veranderende tijden en relaties aan te kunnen? De twee entiteiten komen in aanraking met patronen van zelfvernietiging, onzekerheden en het vuur dat in ons allen zit. Om eerlijk te zijn, we huilen allemaal wel eens. En dan pellen we toch de lagen van onze kostbare uien en snijden deze fijn.

Over Jefta Tanate:
Jefta Tanate studeerde aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem. Zijn stage bij Scapino Ballet Rotterdam bracht hem in de Nederlandse danswereld. Sindsdien werkte hij met verschillende technieken en methodes zoals contactimprovisatie, vechtkunst en circus. Hij kreeg de mogelijkheid om zichzelf te ontwikkelen bij gezelschappen als INNE, SHIFFT Utrecht, Arch8, Panama Pictures en Maas TD. Bij Maas TD heeft Jefta een nieuw perspectief op beweging ontwikkeld. Anders dan grote tricks en flips, leerde hij hier het kleine en subtiele gebruik van het lichaam. Dit kan volgens hem de uitkomst van een scene compleet veranderen. Jefta werkt vaak vanuit het Spaanse eiland Ibiza waar hij werkt en creëert met mensen met uiteenlopende achtergronden.

Credits:
Concept and choreografie: Jefta Tanate
Dance: Jefta Tanate and Matilde Tommasini
Even onions don’t make me cry is supported by SHIFFT – Performing Arts Utrecht and De Nieuwe Oost.

Over de residenties van SHIFFT 
Shifft draagt zorg voor studioruimte en voor artistieke, productionele en zakelijke coaching. Voordat de residenten in première gaan, krijgen zij feedback van publiek bij een presentatie in de open studio.  De residenten worden actief voorgesteld aan ons landelijke netwerk van talentontwikkelaars, hiermee vergroten we hun netwerk, kans op doorstroming en zichtbaarheid. De betrokken partners zijn het reizende festival Moving Futures, Korzo Producties, DansBrabant, Dansateliers en De Nieuwe Oost

Beelden: Jefta Tanata