21-05-2024 t/m 07-06-2024

Artist in Residence: Yoko Haveman

Yoko Haveman (1994) is een Nederlandse maker van Japanse en Braziliaanse afkomst. Ze is danser, choreograaf en regisseur voor theater en film en heeft een achtergrond in fysiek theater, fotografie en vechtsport. In 2016 is ze afgestudeerd aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten in de richting Moderne Theaterdans en heeft sindsdien gewerkt met o.a. iET & Davide Bellotta i.s.m. Conny Janssen Danst, De Dansers en Dansateliers. In 2020 danste Haveman in Als je erop kan staan is het een vloer van De Dansers in samenwerking met SHIFFT, haar eerste kennismaking met choreograaf Jasper van Luijk.

Over Yoko Haveman

Havemans meest recente werk, Solastalgia (2023), is een dansconcert, met de excentrieke indieband LUKA, over heimwee naar een verloren wereld. Ook werkte Haveman mee aan de korte film Paradise Lost van Jordy Tempelman, de documentaire Bewogen van Noa Zevenbergen en de dansvoorstelling The Woman Destroyed en Hunter van Courtney May Robertson. In 2022 werd Haveman door de VSCD genomineerd voor de Jonge Zwaan in de categorie meest indrukwekkende dansuitvoering in Vier van De Dansers. De tournee van Havemans solovoorstelling, Conundrum (2022), wordt dit jaar vervolgd en maakt deel uit van de festivals Moving Futures en Fringe.

In haar eigen werk raakt Haveman geïnspireerd door filosofie en menselijk gedrag, cinematografie en lichamelijkheid. Ze zoekt voortdurend naar verbinding, wrijving en de absurditeit – zowel verbaal als non-verbaal – door realiteit en illusie te combineren. Daarnaast experimenteert Haveman met de vergankelijkheid van het dagelijks leven en cinematografie in haar werkDe komende jaren wil Yoko zichzelf ontwikkelen in de versmelting van meerdere disciplines in uitdagende creaties waarbij ze het evenwicht tussen uitvoering en regie behoudt. 

Nosebleed

Nosebleed is een semi-autobiografische, experimentele en erotische dansfilm. Tijdens haar residentie bij SHIFFT en met ondersteuning van artistiek leider Jasper van Luijk zal Haveman de volgende stappen zetten in de ontwikkeling van deze film. Vanuit de vraag ‘Hoe beïnvloed een conservatieve opvoeding en cultuur seksuele relaties?’ worden thema’s als trauma, bevrijding, intimiteit en seksualiteit onderzocht.

Er zal een onderzoek plaatsvinden tussen pijn en plezier en realiteit en illusie in een poëtische vertelling van erotiek met als uitgangspunt dans en fysiek theater. Hoe stel je je grenzen? Hoe kun je iemand het best benaderen? En wat is erotiek nou precies? 

De zowel Braziliaanse, Japanse als Nederlandse culturele achtergrond van Haveman vormt een inspiratie in deze productie, evenals de films Irreversible van Gaspar Noé, In The Mood For Love van Wong Kar-wai en Possession van Andrzej Żuławski.

Team

Concept, Direction, Choreography: Yoko Haveman
Cast: Cara Wittenhaus, Sjaid Foncé, Mingjou Chen
Script: Charlene van Kasteren, Yoko Haveman
Dramaturgy: Lara van Lookeren
Cinematography: Maxime van Erp
Intimacy coördinator: Zarah Bracht
Supported by SHIFFT en Gemeente Rotterdam

Beeld: Edward Hermans