13-02-2025 t/m 29-04-2025

Sensing Bodies

Sensing Bodies is een high-tech audiovisuele ervaring en het resultaat van een unieke samenwerking tussen choreografen Jasper van Luijk en Ruben Chi.

De double bill Sensing Bodies is in het voorjaar van 2025 te zien in de theaters.

Over de voorstelling

Pushing Waves
In Pushing Waves staat de digitale geluidsfrequentie van een bewegend lichaam centraal. De danser, gewapend met geavanceerde richtmicrofoons, beïnvloedt rechtstreeks de geluidsscore die componist en geluidskunstenaar Tom van Wee op dat moment creëert. Jasper van Luijk over Pushing Waves: “Geluid is beweging en elke beweging veroorzaakt geluid. Tom van Wee transformeert een simpele adem naar een 3D-sound reis en een voetstap tot een overweldigende beat. Ik ben benieuwd welke grens we kunnen opzoeken in het maken van geluid met ons lichaam.” In Pushing Waves verkennen van Luijk en van Wee de synergie tussen geluid en lijf.

Transcendance
Een duet tussen dans en kunstmatige intelligentie (AI). In Transcendance bundelen Ruben Chi en kunstenaar Bob Sizoo hun krachten om grensverleggende communicatie tussen mens, natuur en machine te verkennen via dans en virtual reality. De danser gaat een duet aan met een, via kunstmatige intelligentie gecreëerde, digitale en geoptimaliseerde versie van zichzelf. Een versie die de menselijke beperkingen overstijgt en niet gebonden is aan vaste contouren of restricties.

Theaterkrant

“Door de AI alle benodigde ingrediënten te geven voor beweging en een aftastend spel van leiden en volgen te ensceneren, stellen Chi en Sizoo praktische maar filosofische vragen over fysicaliteit, waarneming en immersie.”

Credits

Pushing Waves
Concept: Jasper van Luijk en Isabel Meloen
Choreografie: Jasper van Luijk
Dramaturgie: Isabel Meloen
Compositie: Tom van Wee
Duur: 30 min.

Transendance
Concept: Ruben Chi en Bob Sizoo
Choreografie: Ruben Chi
AI Developer: Nikzad Arabshahi
Research and Development: Innovation:Lab Theater Utrecht
Duur: 30 min

Model campagnebeeld: Hiro Murata